Over Zorgstal Pol

Even voorstellen

Wij, Linda en Jan zijn sinds 2014 oprichters van de Zorgstal. Doordat wij samen in lijve hebben ondervonden wat zorg in moet houden zijn we van start gegaan en hebben de statuten bij de notaris gedeponeerd. Na een jaar proeven en ontdekken hebben we besloten verder te gaan op een prachtige locatie in Oud Lutten, onze huidige boerderij.

De boerderij is één geheel waarin zowel het woonhuis als de stallen zijn ondergebracht. De boerderij ligt in een hechte buurt waarin de deelnemers ook deelnemen aan buurtactiviteiten. Doordat we in deze sociale buurt wonen is het woord Noaberschap heel normaal. Ook de deelnemers zijn hier onderdeel van.

De boerderij zelf is gesitueerd op bijna 1ha grond, en wordt gedeeld met de groentetuin, fruitgaard, siertuin, kippenren, garage en ook de paardenbak. De paarden staan aan de andere kant achter de boerderij op de Esch. De paarden zijn altijd van grote meerwaarde geweest voor de dagbesteding en daarom is ook besloten om hierin snel uit te breiden.

Ondertussen hebben we voor diverse activiteiten verschillende paarden weten aan te trekken. Hierbij moet je denken aan het werken met een paard aan de hand maar ook aan het mennen op de menkar.

Onze missie en visie

De deelnemers kunnen de werkzaamheden op de boerderij uitvoeren die hun welzijn kunnen bevorderen, zonder dat er eisen worden gesteld aan werktempo en kwaliteit van de productie. Het niveau is hierbij niet relevant omdat wij in staat zijn om onze werkzaamheden zo te differentiëren dat deelnemers van elk niveau kunnen participeren. Het werken aan een persoonlijke ontwikkeling staat hierbij voorop.

Door de laagdrempeligheid en de open sfeer zal een deelnemer zich altijd welkom voelen op de boerderij. En door de kleinschaligheid is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Dit komt de ontwikkeling van de deelnemer ten goede.

Onze Zorgstal voldoen aan het kwaliteitssysteem van de Federatie Landbouw en Zorg tevens zijn wij aangesloten bij Vereniging Zorgboeren Overijssel. Daarnaast voldoen wij (ook) aan het zoönose keurmerk en zijn wij een SBB gecertificeerd leerbedrijf, crebo nr 25468, 25469, 25580 en 19009.

“Mensen kunnen dingen heel gecompliceerd maken. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat we door een eigenaardige gril van de evolutie toegerust zijn met een bewustzijn dat zich op zichzelf kan richten. Hierdoor kunnen we ons allerlei dingen afvragen over de aard van ons bestaan, de zin van het leven en ga zo maar door. Dieren hebben dit soort bewustzijn niet. Op een bepaalde manier hebben ze het dus makkelijker. Van dieren kunnen we leren dat alles ook heel eenvoudig kan zijn. Het enige wat we hoeven te doen is gewoonweg mens te zijn. En dat is heel bijzonder.”